Egyéb

A koraszülésről kicsit másképp, interjú egy Koraszülött Mentor Programban részt vevő anyukával

“Abban a pillanatban, amikor a gyermek megszületik, megszületik az anya is. Soha nem létezett előtte. A nő létezett, de az anya még nem. Az anyaság valami teljesen új érzés.” (Osho)

A babavárás a születés körüli időszak minden család életében egy várakozással teli időszak. Sok érzelem keveredik ilyenkor öröm, boldogság, várakozás, bizakodás, félelmek, aggodalmak, kétségek. Minden anya legnagyobb vágya, hogy egészséges gyermeket hozzon a világra, aki időre születik.

Áldásként érezhetik a gyermek születését azok a családok, ahol a gyermek időben és egészségesen érkezik a világra. De mi a helyzet azokkal a családokkal, akiknél valamilyen probléma okán a kiírt időpontnál előbb érkezik a várva várt baba.

Boros-Gyevi Viktória édesanyjával, Kiss Hajnalkával beszélgetek a szülés körüli majd az azt követő időszakról.
Hogyan kezdődött a ti történetetek?
34. héten fájásaim jelentkeztek, ekkor a párom autóval bevitt a legközelebbi kórházba, ahol megvizsgáltak, de mivel nem oda tartoztunk, így tovább küldtek a megyei kórházba. Itt pár órával később, természetes úton megszületett a kislányunk. Súlya 2370 gramm volt és 47 cm.
Hogyan zajlott a várandósságod?
A várandósságom problémamentes volt, azt leszámítva, hogy a 24. héten a bal mellemben csomót fedeztem fel. Ekkor szóba került a műtét, emiatt be is fektettek a kórházba. A műtétet végül mégsem vállalták, mert volt már korábban egy koraszülésem, így hazaküldtek azzal, hogy majd csak szülés után tudnak megműteni. Ekkor már sejthető volt, hogy ismét koraszülésnek nézek elébe, ezt az orvosi vizsgálat is megerősítette.
Említetted, hogy volt már egy koraszülésed.
Igen, 13 évvel ezelőtt a fiam is a 34. héten született meg, szerencsére komplikációk nélkül.
Vikinél volt valamilyen komplikáció?
Sajnos igen, mert a megszületést követően nem sírt fel rögtön ezért lélegeztetni kellett. 10 perc után indult csak be a spontán légzése. Laborleletei fertőzésre utaltak, emiatt indulhatott be a szülés is. Közben kiderült, hogy vesemedence tágulata is van, ezért antibiotikumos kezelésben is részesült. 1 hétig volt inkubátorban. Folyamatosan próbálkoztam a szoptatással, de nem nagyon volt tejem. Így már a kórházban elkezdték a koraszülött tápszerrel táplálni.
Mennyi ideig voltatok benn a kórházban?
2 hét után engedték haza minket, szerencsére végig mellette lehettem. A hazajövetelkor 2540 gramm volt a súlya.
Hogyan teltek az első napok, hetek?
Nehezen éltem meg az első napokat, sokat aggódtam, hogy milyen betegségei, problémái lesznek a későbbiekben. Már a kórházban mondták, hogy a koraszülöttségéből adódóan lehetnek majd visszamaradások a fejlődésében. Kicsit megnyugodtam, amikor hazajöhettünk a kórházból, mert nem volt komolyabb problémája. Mivel szoptatni továbbra sem tudtam, így maradt a tápszeres táplálás, de a súlya szépen emelkedett.
Az első hetek nehézségei után hogy teltek a napjaitok?
A későbbiek folyamán többször kellett mennünk utógondozásra a vesemedence tágulat miatt. Mivel időközben vérszegény is lett, így elkezdtük a vaspótlást is. Rendszeresen járunk szemészetre is mivel a jobb szemrés kisebb, mint a bal. A hypotoniája miatt elkezdtük a Dévény tornát is, ekkor 6 hónapos volt Viki. 30 alkalom volt szükséges ahhoz, hogy szembetűnő legyen a javulás. Kórházban szerencsére csak egyszer voltunk, hányás, hasmenés, kiszáradás miatt. Tehát mozgalmasan teltek a napjaink.
2018 januárjában indult a koraszülött mentor program, melyhez az első között csatlakoztatok. Mi a véleményed a programról?
Jónak tartom a programot, mert segítséget nyújtanak az olyan családoknak, ahol koraszülött baba született. A védőnőnktől hallottam először erről a lehetőségről és meg is örültem neki, mert ennek hatására indultunk el a fejlődésneurológiára, ahol javasolták a korai komplex fejlesztés elkezdését. Ezt később a szakértői vélemény is megerősítette.
A program keretében lehetőség van részt venni speciális terápiákon, készségfejlesztő játékbemutatókon. Ti részt vettetek ilyen programokon?
Igen több alkalommal jártunk Kaposváron, zeneterápián és egy alkalommal, amikor az egyik közeli oviban terápia-kutyás foglalkozás volt, azon is részt vettünk. Ha lesz még lehetőségünk, akkor a továbbiakban is szeretnénk menni. Érdekel bennünket a lovas terápia is.
Mennyi idős volt Viki, amikor elkezdtétek a korai fejlesztést?
21 hónapos volt, amikor elkezdtünk járni a csurgói pedagógiai szakszolgálathoz.
Hogyan zajlanak ezek a foglalkozások?
Heti egy alkalommal szoktunk menni, egy foglalkozás 45 percig tart. Viki eleinte jobban elfáradt a foglalkozások végére, utána nem nagyon kellett altatni, de ahogy ment az idő úgy lett egyre ügyesebb, és már fizikailag is jobban bírta a foglalkozásokat.

Sok szülő ódzkodik a gondolattól, hogy fejlesztésre kell járniuk. Ti hogyan éltétek meg ezt az időszakot? Voltak-e valaha is kétségeid a fejlesztés sikerével kapcsolatban?
Nem voltak kétségeim, az első pillanattól kezdve szívesen mentünk, mert tudtam, hogy ez Vikinek csak az előnyére fog válni. A fejlesztő pedagógusunkat Viki is könnyen elfogadta, megszerette és én is megbíztam benne. Otthon is sokat foglalkozunk vele, mondókázunk és fejlesztő játékokkal játszunk. Szerintem nagyon sokat fejlődött a kislányom, amióta elkezdtünk járni.


Folyamatosan jártok kontrollvizsgálatokra. Mit mondanak az orvosi szakvélemények?
Ők is alátámasztják a javulást, de még vannak lemaradások a mozgásában és a beszédében is. A szakértői vélemény szerint továbbra is szükséges a mozgásterápia folytatása és a logopédiai terápia is. De mi szívesen járunk, mert tudom, hogy az csak a hasznukra fog válni. Viki jelenleg 3 éves, nemrég kezdtük az ovit, bízom benne, hogy még látványosabb lesz majd a javulás.
Mit javasolnál azoknak a szülőknek, akik hasonló cipőben járnak, mint ti?
Minél előbb kérjenek segítségét, ne vesztegessék el az időt. Ha újból kellene kezdenem, akkor én is korábban igénybe venném a fejlesztést. Nagyon örülök annak, hogy találkoztam ezzel a lehetőséggel.


Jó tanács: Merjünk segítséget kérni, ha úgy látjuk a gyermekünk fejlődése nem a normális mederben halad, vagy ha bármely területen elmaradást észlelünk.

Szerző:

Pálfiné Hollós Erika védőnő