Egyéb

Ajándékozzuk csokit a gyereknek?

Egészségfejlesztés mellett családi fotósként is dolgozom. Tavaly, a karácsonyi fotózások előtt egy szupermarketben megláttam egy nagy doboz, ínycsiklandó, külön csomagolt csokikülönlegességet, és nagyon megörültem. A gyerekek biztosan imádni fogják, ha a fotózás végén megjutalmazom őket! Elérkezett a fotózások vége és fel is tettem buzgón a kérdést a szülőknek: esetleg megkínálhatom a gyerkőcöt egy kis csokival, amiért ilyen jól tűrte?

– Jaj, nem, köszi, mi nem eszünk édességet!
– ÁÁ, sajnos tejfehérje érzékeny a gyerek.
– Cukorbeteg a pici, nem ehet!
– Kedves vagy, de mi vegánok vagyunk.
– Ne haragudj, de vacsi előtt nem szeretném, ha édességet enne.
– Bocsi, de vacsi után már nem ehet csokit!

A válaszok elég hamar elvették a kedvem attól, hogy jutalomcsokit osztogassak. 10 szülőből mindössze 2 engedte meg, hogy vegyen a gyerkőc a finomságból és ez elgondolkodtatott. Vajon karácsonyra már nem is adnak csokit a gyereknek? Amikor én gyerek voltam, az ajándékok felét édességek tették ki. A komódom legalsó fiókjában gyűjtögettem őket és fél évig majszoltam a kedvenceket. Amiket meg nem szerettem elcseréltem a testvéremmel. Az édesség ajándékozás annyira népszerű volt nálunk, hogy a dédimtől is toffifee-t kaptam minden adandó alkalomból, hiszen „az egészséges, mert van benne mogyoró!”

De mi is a helyzet manapság?
A nielsen.com adatai szerint 3,4 milliárd forintért 656 tonna édes ajándékot vásároltunk tavaly Mikulásra, ami minden eddigi rekordot megdöntött és ebben ugye a szaloncukor még nincs is benne. December 6-ára természetesen legjobban mindig a hagyományos csokimikulás fogy, tavaly ebből mintegy 432 tonnányit adtak el több mint 2 milliárd forint értékben. Így a Mikulásos édességpiacból 63 százalékkal részesedett a Mikulás maga, a hóember, szarvas, krampusz, stb. pedig összesen 10 százalékot tett ki. A Mikulás utáni második legnagyobb rész a hagyományos ajándékcsomagra jutott tavaly, ez alatt a piackutatók egy átlátszó zacskóban pár darab csokoládéfigurát értenek. A jellegzetesen magyar szaloncukorból nagyjából 6 milliárdért vásároltak tavaly az emberek, az összes év végi ünnepkörhöz kapcsolódó édességforgalom pedig közel 10 milliárd forintot tett ki másfél hónap alatt. Nemcsak hogy rengeteg édesség fogy az év végén, de ráadásul egyre növekszik a mennyiség, 2015-ben az ünnepi édes termékek eladása 7 százalékkal haladta meg az előző évi volument. Az adatok alapján nyomós okom van arra következtetni, hogy azért az édesség ajándékozás mégsem ment ki teljesen a divatból, így az alábbiakra érdemes figyelni, ha csokit ajándékoznánk:

Mindig egyeztessünk az anyukával!

Kérdezzük meg tőle, hogy egyáltalán örülne a gyerkőc egy ilyen ajándéknak? Ha igen, mit ehet? Allergiás valamire? Melyik a kedvence? Mindig kérdezzük meg az édesanyát, mielőtt valami ínycsiklandó, de tiltott édességet adunk a gyermeke kezébe. Ezzel rengeteg kínos pillanatot megspórolhatunk, ráadásul biztosan azt ajándékozunk, aminek örülnek! Értékes információkat szerzünk a gyermekről is: ha anyuka elmondja, hogy valamilyen ételallergiája van, akkor könnyebben tudunk később olyan ételekkel is készülni, amik megfelelnek a gyerkőc étrendjének, az anyuka pedig biztosan értékelni fogja a figyelmességet!

Népszerű még a szaloncukor?
A szaloncukor magyar specialitás, melyből év végén kerül a kosarakba a megvásárolt mennyiség egynegyede-egyötöde. Gyakori a kimért szaloncukor vásárlása, köszönhetően a kedvező árának és a családtagok eltérő ízlését is össze lehet kombinálni. Népszerűek a különleges ízű szaloncukrok is, a pálinkás vagy likőrős változatokat a felnőttek is szeretik. Szaloncukor nélkül nincs Karácsony, de már olyan széles a választék, hogy akár cukormenteset is találunk, amit cukorbetegeknek vagy a fogyókúrázóknak is ajándékozhatunk.

Legyünk egészségtudatosak, válasszunk édesség helyett valami mást!

Mindenki tudja, hogy a legtöbb gyerkőc imádja az édességeket, de gondolkozhatunk valami más ajándékban is, valamiben, ami egy kicsit egészségtudatosabb. Mit ajándékozzunk? A gyümölcsök, olajos magvak jó választásnak tűnnek. Ez utóbbiaknál azért meg kell tudakolni az anyukától, hogy nem allergiás-e a gyermek. Kisgyermekeknek a mérete miatt sem célszerű adni, félrenyeléshez is vezethet. A déligyümölccsel (mandarin, banán, narancs, datolya) nincs ilyen probléma, bár talán rövidebb ideig tárolható. Népszerűek a müzliszeletek is, amelyek rostban gazdagok, de szintén nagyobb gyermekeknek valók.

Idén karácsonykor gondoljunk egy kicsit a környezetvédelemre is. Ha tehetjük, vegyünk kézműves termékeket helyi termelőtől, kerüljük a felesleges műanyag csomagolásokat és csak annyit vegyünk, amennyit feltétlenül muszáj. Ezzel nem csak a túlköltekezést kerülhetjük el, hanem Földünket sem terheljük feleslegesen.

 

Szerző:

Nyári Fanni rekreációszervező és egészségfejlesztő