Egyéb

Aromaterápia gyermekeknek

Az aromaterápia különböző, többnyire növényi eredetű illóolajat használó terápia. Hatásos segítség lehet otthoni körülmények között kisebb-nagyobb problémák kivédésére és kezelésére. Egyre több családban alkalmazzák kiegészítő vagy alternatív gyógymódként is betegségek legyőzésére. Eredményesen használható a megfelelő illóolaj akár felső légúti panaszok, hasi görcsök, ekcéma vagy nyugtalanság esetén is.
A gyermekek öngyógyító, védekező mechanizmusának beindulásához sokszor csak egy pici lökésre van szükség, melyhez elegendő lehet egy illóolaj elpárologtatása a hálószobában. Az illóolajok az agyon keresztül bizonyítottan hatnak a létfontosságú életműködésekre: a szívverésre, a vérnyomásra, a légzésre, az emésztőrendszerre.
Rendkívül fontos, hogy 100%-os tisztaságú, természetes olajokat vásároljunk. Ezekhez drogériákban, bioboltokban, illetve erre szakosodott üzletekben juthatunk hozzá. Érdemes sötét üveges, cseppentős illóolajat vásárolni, amelynek címkéjén a gyártó neve, elérhetősége is szerepel. A pár száz forintért kapható illatos olajok általában szintetikus vegyületek, gyógyászati célra alkalmatlanok. Mint természetgyógyász és tapasztalt édesanya bátran javaslom a Panarom termékeit, melyek teljesen megfelelnek a követelményeknek, kislányommal újszülött kora óta ezeket a termékeket használjuk.
Kisgyerekeknél csak sokszoros hígításban szabad használni az illóolajokat. Ez azt jelenti, hogy a felnőtteknek szánt adagok egynegyedét, egyötödét lehet kisgyereknek adni. Például ha az eredeti receptben 15 csepp illóolaj szerepel, akkor abból gyerekeknél a gyorsabb hatás kedvéért sem szabad soha többet használni, mint három-négy cseppet. Az illóolajokat többnyire különböző növényi, úgynevezett vivő- vagy bázisolajba keverik, például mandula-, sárgabarackmag- (kis csecsemőknél ez a legjobb választás) vagy jojobaolajba.
A legnagyobb biztonsággal az aroma- vagy virágvizeket lehet a kicsiknél használni. Ez az illóolaj előállítása (lepárlása) során képződött víz, amely sokkal gyengédebb, de ugyanolyan hatékony, mint az illóolaj. Babáknál használható a levendulavíz, a rózsavíz vagy a citromfűvíz. Kaphatók ezekből permetek is, melyeket fürdővízbe is tehetünk vagy a hálószobába is fújhatunk belőlük.
Többségében az illóolajok használatát csecsemőknél nem javasolják. Vannak olyan illóolajok azonban, amelyeket már újszülött kortól kezdve biztonsággal használhatunk a babáknál: Ezek enyhíthetik a gyerekek nyugtalanságát, a hasfájást, a megfázást és a köhögést, vagy az álmatlanságot. Ilyenek a római kamilla, a citrom, a rózsa, az eukaliptusz, a mandarin, az édes narancs, a narancsvirág, a teafa (3 hónapos kortól), a szantálfa és a levendula.
 Az illóolajokat a gyerekek esetében is használhatjuk masszázsolajba keverve, párologtatva, borogatásként vagy fürdővízben elkeverve. Az adagolásról és a használatról mindig tájékozódjunk szakembertől!

Nyugtató fürdő csecsemőknek

Kisbabáknál nem javasolt habfürdő használata, helyette alkalmazzunk inkább természetes anyagokat a fürdővízben. Például készíthetünk fürdetőolajat mi magunk is, melyet langyos tejben és mézben lehet feloldani. A méz csak elfogyasztva veszélyes egyéves kor alatt, kívülről nem. Ez a keverék tisztít, ápol, és a levendulának köszönhetően békésebben fog aludni a baba.

Íme a recept: 5 csepp levendulaolajat és 2 csepp kamillaolajat keverjünk el 30 ml langyos tejjel és 1 teáskanál mézzel. Ezt a keveréket oszlassuk el a baba fürdővízében.
Masszírozó keverék: (Csecsemőknél is használható már a 0.naptól)
10 csepp levendulaolaj,
4 csepp narancsvirágolaj,
2 csepp kamillaolaj,
120 ml sárgabarackmag-olaj.
Vírusos, megbetegedéses időszakban javasolt belső terekben (nemcsak otthon, hanem rendelőkben, óvodákban, iskolákban, munkahelyeken) citrom illóolajat párologtatni, mely nagyon hatásos térfertőtlenítő, így a levegőbe kerülő baktériumokat percek alatt semlegesíti. Kellemes illata ugyanakkor nyugalmat adó és egyben koncentrációt segítő is. 8-10 cseppet tegyünk a párologtatóba.
Elalvást, megnyugvást segítő illóolaj:
 Mandarin (Citrus Reticulata) illóolaj, mely nyugtató, lazító hatású, illetve a pihentető alvás támogatására használják. 5-8 cseppet tegyünk a párologtatóba az elalvás megkönnyítésére. Nyűgös, nehezen elalvó kisbabák számára különösen ajánlott ez az alkalmazás.

Gyermekeknél használható illóolajok

Eukaliptusz (Radiata)
Rózsafa (Linaloes aetheroleum)
Kamilla (Chamomillae aetheroleum)
Eukaliptusz (Eucalypti aetheroleum)
Édeskömény (Foeniculi aetheroleum)
Levendula (Lavandulae aetheroleum)
Narancsvirág (Neroli aetheroleum)
Édesnarancs (Citrus Sinensis)
Mandarin (Mandarinae aetheroleum)
Borsosmenta (Menthae piperitae aetheroleum)
Rózsa (Rosae aetheroleum)

Hasznos tippek illóolaj használathoz

-Soha ne tegyünk a bőrükre hígítatlanul illóolajat, mert irritálná a bőrt!
-Párologtatás során használjunk desztillált vizet!
-Javasolt eszköz a párologtatáshoz: aromalámpa vagy diffúzor (Az aromadiffúzor hőhatás nélkül juttatja az érzékeny illóolaj molekulákat a légtérbe, így azok nem sérülnek.)
-Kisbabák, gyerekek szobájában soha ne hagyjunk őrizetlenül mécsessel működő aromalámpát!
-Gyerekszobában való párologtatáshoz használjunk inkább elektromos diffúzort, mely éjszaka, felügyelet nélkül is működtethető.
– Az olajok hő- és fényérzékenyek, tehát veszíthetnek hatékonyságukból, ha nyári melegben vagy szobahőmérséklet feletti hőfokon tárolják őket.
-Lejárt szavatossági idő után már ne használjuk fel a termékeket!
-Amennyiben a termék fényérzékenyítő hatású, a termék használatát követő 24 órában ne tegyük ki bőrünket intenzív napnak és szoláriumnak. Érzékeny bőr esetén a terméket növényi olajban elkeverve javasolt használni.
-Ha bizonytalanok vagyunk az illóolajok használatát illetően, kérjük aromaterapeuta segítségét!
-Beteg gyermek esetén először forduljunk gyermekorvoshoz!

 

Molnár Marietta, védőnő, koraszülött mentor, természetgyógyász

Forrás:
1. Feller Adrienne – Tobai Ágota: Aromareneszánsz, Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával, Budapest, 2015., 2.kiadás
2. https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Aromaterapia_kicsiknek_es_piciknek?aid=20110828080102
3. https://babafalva.hu/aromaterapia-gyerekeknek/