Egyéb

Szobatisztaság és az EC

Kezdeti lépések 

A nappali szobatisztaság alakulása mindig a gyermek érettségétől függ. Tudatában kell lennie a testében történő jelzéseknek. Azt pedig szabályoznia kell ahhoz, hogy vizeletét és székletét a társadalmi szokásoknak megfelelően ürítse. A széklet-vizelet tartás tanulásában jellemző, hogy először az éjszakai széklettartás, majd a nappali széklettartás, majd a nappali vizelettartás és legvégül az éjszakai vizelettartás alakul ki. Amennyiben nincs spontán módon elinduló folyamat, vagyis a gyermeked saját jelzése pisilés vagy kakilás után, később vagy előtte, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A mai, modern világban tapasztalatom szerint eltolódott a szobatisztaság kialakulása valószínűleg a hiper-szuper nedvszívó-képességű eldobható pelenkáknak köszönhetően. Azt figyeltem meg, hogy a szülők kényelmi szempontok miatt nem foglalkoznak időben a dologgal. Sokkal egyszerűbb ráadni a pelust, és nem kell a gyermek jelzéseire hagyatkozni, ill. figyelni, időt szánni rá.

Érdekes megfigyelés, hogy Afrika, Ázsia és Dél-Amerika nagy részén 15-20 hónapos korban a gyerekek többsége szobatiszta úgy, hogy közülük sokan soha nem is viseltek pelenkát. Tegyük hozzá: sokszor semmilyen más ruhadarabot sem viselnek, ha az adott éghajlati viszonyok között erre nincs szükség. Az újszülött állandó, szoros testkontaktusban van édesanyjával, aki nagyon hamar megtanulja felismerni a baba viselkedéséből, mikor kell ürítenie, és ilyenkor megfelelő testtartásban eltartja magától, miközben jellegzetes hangot ad. A nomád kultúrák tapasztalataiból az következik, hogy az embergyerek egyéves kora körül biológiailag már érett lehet az akaratlagos vizelet- és a székletszabályozásra, ha születésétől kezdve tisztában van az ezzel járó testi folyamatokkal. Más kérdés, hogy az úgynevezett nyugati világban rengeteg egyéb készséggel is rendelkeznie kell, míg szobatisztának nevezhetjük (vetkőzés, öltözés, vécépapír-használat, kézmosás stb.).

EC(Elimination Communication)

A természeti népek gyakorlati tapasztalatai alapján, a nyugati kultúra sajátságait figyelembe véve alakult ki az EC (Elimination Communication – ürítéskommunikáció) módszere. Az itthon természetes csecsemőhigiénia vagy pisiltetés néven ismert módszernek nem célja, bár általában következménye a viszonylag korai szobatisztaság. Alapja az ürítés kontrolljának veleszületett képessége, ami a többi hasonló korai reflexhez (búvár-, fogó-, lépőreflex stb.) hasonlóan kb. hat hónapos korra magától teljesen megszűnik. Biztosan megfigyelted már, hogy újszülött babád, csecsemőd kifejezetten szeret akkor pisilni, vagy nagydolgot végezni, amikor éppen pelenkacsere van. Természetes az ösztöne arra, hogy ne maga alá ürítsen. Gondos odafigyeléssel és a kezdeti időkben belefektetett jelentős energiákkal azonban ez a képesség tovább is fenntartható, irányítható és tudatosítható. Persze hosszú ideig így sem képes visszatartani a vizeletét a baba, de a megfelelő körülmények megteremtését megtanulja kivárni. Amikor elkezdjük pelenkázni őket tulajdonképpen azt tanítjuk meg nekik, hogy ezekkel a szükségleteikkel nekik nem kell foglalkozni. A csecsemőhigiénia előnye közé tartozik, hogy olcsó, környezetkímélő, nagyon fontos még hogy bőrbarát,és erősíti a szülő-gyermek közötti kapcsolatot .Hátránya is van, mivel kezdetben nagyon időigényes, fokozott odafigyelést igényel, utazás, közlekedés közben nehézkes, valamint számolni kell a környezet értetlenségével.

Mikor és hogy érdemes próbálkozni?

A legtöbb gyermek mindezek ellenére 20-24 hónapos kor körül kezdi el mondani, illetve mutatni, hogy becsorgott. Ilyenkor nagyjából készen áll arra, hogy levedd róla a pelenkát.

  • Érdemes megvenni és olvasgatni a Bilikönyvet vagy más e témájú könyvet a gyermeknek. Sokszor hasznos, de ez sem mindenkinél válik be.
  • A nyári, meleg időszak kedvez a pelenka elhagyásának. Napközben vedd el róla pár órára a pelust és adj rá kis alsót, (persze ez a szabadban a legkönnyebb) Ilyenkor öltöztesd gyermekedet könnyen le- és felvehető ruhákba.
  • Kb.15 percenként ültesd rá a bilire, így nem mulasztod el, mikor pisilnie kell. A széklet bilibe ürítés gyakoroltatására a napnak azt a szakaszát válaszd, amikor a kicsi a pelenkába szokott kakálni. Magyarázd meg, hogy a kaka a bilibe való. Esetleg a korábbi székletes pelenkát közben beledobod a bilibe. A gyerekek nem szívesen ülnek tétlenül a bilin, ezért rövid ideig foglalkozz vele, de 5-10 percnél tovább semmiképpen ne ültesd. Nem jó, ha egyedül hagyod, és köré raksz játékokat és az egész délelőttöt a bilin üli végig és közben, véletlenül belekakál. Tudatosnak kell lenni a székletürítésnek, csak így fogja megtanulni.
  • Sose próbáld elkezdeni a leszoktatást betegség közben vagy stresszes helyzetekben, családi konfliktusok közben. Amennyiben nem tűnik sikeresnek az első próbálkozás, kicsit szüneteltesd, és pár hét után fuss neki újra!
  • Szánj időt a leszoktatásra-ha sok munkád van, amikor vendégeket vársz, ne kezdj bele. Ha kellő türelmet és energiát érzel saját magadban is, csak akkor.
  • Beszéld meg a kisgyerekkel, hogy bilit szeretne, vagy a rendes vécéhez kapható gyerekülőkét, szűkítőt. Ezt kiválaszthatja ő a boltban, így jobban tetszik is majd neki. Sok kisgyerek megrémül a vécétől, fél, hogy beleesik, aztán eltűnik a vízben. Nem kényelmes a vécé, ha nem ér le a lába a csemetédnek, és ráadásul bizonytalannak is érzi a helyzetét. Ha ettől félne, lehet fellépőket is kapni.
  • Ne feledd, hogy az éjszakai bepisilés teljesen normális dolog. Ha napközben már sikerült letenni a pelenkát, az is elképzelhető, hogy hónapokig tart, míg sikerül elsajátítani az éjszakai ágytisztaságot. Minden gyerek más és más!
  • A legfontosabb viszont, hogy dicsérd és jutalmazd, ha ügyes volt. Viszont ne csinálj nagy ügyet a balesetekből.

Források:
www.medikids.hu
szobatisztasag.lap.hu,
Őrzők (Országos Tisztiorvosi hivatal)
www.nlcafe.hu

Szerző:

Schmall Kinga védőnő, mentor