Egyéb

Útravaló a klinikára érkezők számára

Kedves Szülők, Hozzátartozók! Tapasztalataink alapján gyakori nehézség a mindennapi gyermekellátásban a klinikán szükséges felszerelés összeállítása, a megfelelő adminisztráció, a kellő mértékű információ kölcsönös átadása. A Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai nevében szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani, összefoglalni, hogy a nálunk ápolt, illetve kivizsgálás alatt álló gyermekek esetében mindez hogyan zajlik.

Gyermekek alapvetően kétféle módon kerülnek hozzánk felvételre akár a gyermeksebészeti részlegre, akár belgyógyászati osztályaink egyikére. Hirtelen fellépő, rövid időn belül ellátást vagy vizsgálato(ka)t igénylő probléma esetén váratlanul kerülnek kórházba, avagy elhúzódó tünet vagy panasz kapcsán, tervezetten, előzetesen megbeszélt időpontban érkeznek. Előbbi esetében értelem szerűen kevesebb, vagy egyáltalán nincs ideje a családnak felkészülni a helyzetre, az ilyen szituációkban természetesen klinikánkon minden tisztálkodó szer és egyéb eszköz rendelkezésre áll a megfelelő ápoláshoz. A tervezhető, előre rögzített felvétel (kivizsgálás, tervezett műtét) esetében azonban nagy segítség számunkra, és egyúttal a gyermek kényelmét is szolgálja, ha az otthoni, megszokott és biztonságot nyújtó ruhaneműit, tisztálkodó szereit használhatja. A beteg gyermekét ápoló szülő egyik, ha nem a leghatékonyabb „fegyvere” a nedves törlőkendő, érdemes készülni vele. A fürdőszobai kellékek közül a fogkefe, fogkrém, szappan, törölköző, fésű, toalettpapír, életkor függvényében pelenka, popsi kenőcs, törlőkendő szükséges, a körülményekhez képest nyugodt pihenéshez kényelmes nappali ruhát, fehérneműt, és pizsamát (és tartalékot), továbbá a kisebb gyermekek esetében a biztonságot jelentő alvó állatot javasoljuk magukkal hozni, de a kedvenc takarójukat is szívesen látjuk. Minden osztályon rendelkezésre áll beteg hűtőszekrény, melybe a szívesen fogyasztott – vagy az aktuális helyzetben előnyös – élelmiszereket és italokat névvel ellátva biztonságban elhelyezhetik, kiegészítve ezzel a klinika által felkínált ételeket.

Ha módjukban áll a felvételre felkészülni, a betegellátás szempontjából nélkülözhetetlen továbbá, hogy a korábbi egészségügyi dokumentumok doktoraink rendelkezésére álljanak. A megelőzően klinikánkon zajlott ellátás dokumentációjához elektronikusan hozzáférünk, ezért kiemelten fontos, hogy a más intézményben kapott zárójelentéseket, vizsgálati leleteket (pl. laboratóriumi eredmény, ultrahang eredménye), illetve ambuláns lapokat magukkal hozzák. Számunkra nagyon fontos információkat tartalmazhatnak. Abban az esetben, ha a kivizsgálás a gyermek fejlődésével kapcsolatos probléma miatt történik, akár mozgás-, vagy szellemi fejlődésében, akár súlynövekedésében észlelt elmaradás kapcsán, kérjük, hozzák magukkal a gyermek Egészségügyi Könyvét. Ebben a kötelező oltásokon kívül testsúlyuk, testhosszuk, fejkörfogatuk fejlődését is nyomon tudjuk követni, illetve a kitüntetett időpontokban rögzített státuszukat egyaránt. Részletesen ismernünk kell a gyermek által tartósan szedett gyógyszereket, rögzíteni fogjuk a készítmények pontos nevét és az adagolás dózisát. Fontos tudnunk ezen kívül, hogy gyermeküknél korábban milyen gyógyszerallergia igazolódott, meg fogjuk kérdezni, milyen tüneteket tapasztaltak az allergiás reakció során.

Kezelésünket és vizsgálatainkat (első sorban az akut felvétel esetében) meghatározza, hogy gyermeküknél milyen tüneteket és panaszokat, illetve mikor figyeltek meg, hogy alakult a napokban a folyadék- és táplálékbevitele, milyen volt a gyermek viselkedése a megszokotthoz képest. Abban az esetben, ha gyermekükkel kapcsolatban furcsa jelenségeket figyelnek meg, melyek látványosak (pl. járászavar, szemmozgás rendellenessége, görcsjelenség), remek lehetőség a fejlett technika révén otthoni videófelvétel készítése, melyet utóbb klinikánkon bemutatva értékelhetünk. Nagy segítség számunkra,és a betegellátást rendkívül meggyorsítja, ha a kísérő személy a beteg gyermekről ezekkel az információkkal rendelkezik akár első kézből, akár egy családtag beszámolója alapján.

Gyermekeik felvétele során (is) számos egészségügyi dokumentációt készítünk, melyekre részben a törvényes képviselő aláírása szükséges. Habár lehetőség szerint előre tájékoztatjuk Önöket a szükséges és tervezett vizsgálatokról, a részeredmények alapján, avagy akár tervezetten sor kerülhet új vizsgálat vagy beavatkozás kapcsán úgynevezett Beleegyező Nyilatkozat, illetve szükség esetén Altatási Kérdőív aláírására. Ezek ellenjegyzésére (esetleg elutasítására) minden esetben a törvényes képviselőknek van módjuk. A hazamenetelkor kiskorú betegeinket kizárólag a 18. évét betöltött felnőtt hozzátartozó, lehetőség szerint közeli rokon kísérheti. Az osztályok látogatási rendje profiltól függően eltérő lehet, erről az aktuális felvétel során részletes tájékoztatást kapnak, mind a látogatók személyét, mind a bejárási időt tekintve.

A felvétel időpontjának egyeztetése kapcsán érdemes előre érdeklődni a bent tartózkodás előre látható időtartamáról, amit számos tényező befolyásolhat. Tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy a szülő folyamatosan gyermeke mellett lehessen, és igyekszünk minél kedvezőbb körülményeket teremteni mindehhez. Abban az esetben, ha valami ezt nem teszi lehetővé, egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak a nyugodt éjszakai pihenés biztosítására. Érdeklődjenek nővéreinktől és orvosainktól a különböző szülőszállásokról, igyekszünk mindenki számára kedvező megoldást találni.

Klinikánkon a szülők, és az ápolt gyermek életkorának megfelelő tájékoztatását kiemelten fontos feladatunknak tartjuk. Tájékoztatni munkatársainknak kizárólag a törvényes képviselőket áll módjában, így kérjük őket az aggódó családtagok informálására. Minden kis betegünkkel igyekszünk megtalálni azt a kommunikációs módot, mellyel a félelmeit, a helyzettel kapcsolatos szorongásait csökkenteni tudjuk ezzel is elősegítve a hatékony betegellátást osztályainkon. Fontosnak tartjuk, hogy a szülők kérdezzenek, informálódjanak megelőzően a várható eseményekről és lefolyásról, majd aktuálisan gyermekük állapotáról. Készséggel állunk rendelkezésükre.

Szerző:

dr. Polgár Dóra szakorvosjelölt, PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika