Jogi kérdések

Égési sérülések

Az égett beteg ellátása annak komplexitása miatt az úgynevezett égési centrumok feladata. Budapest és Miskolc mellett a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája is fogadja az égett betegeket.

Fontos megemlíteni, hogy egy laikus rendkívül sokat tehet azért, hogy az égési sérülést szenvedő gyermek gyors és megfelelő (adekvát) elsősegélyt kapjon. Az elsődleges ellátás rendkívül fontos, mert az égési sérülés kiterjedése, mélysége jelentősen csökkenhet, ha megfelelően látjuk el az égett beteget a mentők kiérkezéséig. Mielőtt azonban a rátérnénk az elsősegély részletes taglalására, először a megelőzésről kell szólnunk. A Néhány éves gyermekek leggyakrabban forrázásos sérülést szenvednek el. Fontos, hogy a szülő ne hagyjon őrizetlenül forró vizet (levest, olajat stb.) a tűzhelyen. Meglepő, de egy csésze forró kávé akár 20%-os kiterjedésű égést is tud okozni. A gyerekek kíváncsiak, megpróbálják megnézni, mivel foglalatoskodik az anya, mit keverget abban a csillogó lábosban és máris megvan a baj. Ugyancsak kerülni kell a forró vízzel teli edény járólapra helyezését, mert ebbe könnyen beleeshet egy totyogó kisgyermek. Különösen veszélyes a falusi disznóvágások időszaka, a legtöbb baleset ilyenkor történik. Az égett betegek ellátásának menetét a 4H+F szójáték képezi (lásd ábra), ami a teendőink kezdőbetűjéből áll össze.

HÚZD LE! Ha már megtörtént a baj, az első teendőnk a forró vízzel átitatott ruházat eltávolítása legyen. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a forrázás hőhatása hosszabb ideig fogja érni
a gyermeket és tovább mélyíti az égési sebet. Amennyiben a ruházat eltávolítása csak körülményesen kivitelezhető és nem lehet azonnal levetkőztetni a gyermeket, ebben az esetben a következő pontban részletezett hűtést ruhástól kell megkezdeni.
HŰTSD! Az égett bőrfelszínt a lehető leggyorsabban el kell kezdeni hűteni. A legjobb, ha hideg csapvizet engedünk a sebfelszínre. A hűtési folyamat 15-20 percig tartson (ennyi idő alatt
a mentők kiérkeznek). Megfigyelték, hogy a hatékony hűtés csökkenti az égés mélységét, ezáltal lényegesen kedvezőbb kimenetelt biztosít a beteg számára. Nem érdemes a hűtést jéggel végezni, ugyanis az extrém hideg hatására az erek összehúzódnak, ezáltal rontják a sérült terület vérellátását, ami sajnos tovább ronthatja a gyógyulási folyamatot.
HÍVD A MENTŐT! Nagy kiterjedésű égés komplex ellátásának része a mielőbbi vénás folyadékkezelés megkezdése, az erőteljes fájdalomcsillapítás és az elsődleges sebészeti ellátás. Ezek gyors elvégzésének kikerülhetetlen pontja a mentőszolgálat részvétele az égettek ellátásában.
HELYEZZ RÁ TISZTA KÖTÉST! A hűtést követően az égett sebet be kell kötözni, meg kell óvni a további traumától, fertőzéstől, ugyanakkor nem kell feltétlenül steril kötszert használni.
FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ! Azt tapasztaljuk, hogy a laikus elsősegély alkalmával leggyakrabban a fájdalomcsillapító adása marad el, pedig a felületes égés nagyon fájdalmas! A szájon keresztül adható fájdalomcsillapítók erőssége limitált és ideális esetben a mentős kollégák – vénabiztosítást követően erőteljesebb, akár kábító – fájdalomcsillapítót is adnak, mégis javasolt a házipatikából paracetamol vagy ibuprofén származékot az otthoni ellátás során is adni a gyermeknek.

Lássuk, mi történik az égett gyermekkel a továbbiakban, immár a kórházban. Ahogy már szó volt róla a felületes égés (a legtöbb ilyen) nagyon fájdalmas, az égett seben keresztül pedig jelentős a folyadékvesztés. A kezelés egyrészt precízen megtervezett infúziós terápiából és sokszor folyamatosan adott kábító fájdalomcsillapító adásából áll. A terápia másik pillére a sebészeti kezelés, ami az égés során kialakult hólyagok eltávolításából, fertőtlenítőt/antibiotikumot és hámosítót tartalmazó krémek alkalmazásából és rendszeres kötéscserékből, illetve sebfelfrissítésből áll. Ezek a beavatkozások, annak fájdalmassága miatt szinte mindig altatásban történnek. Szerencsére a felületes égések nagyobb része ezen kezelésre meggyógyul, csak a mély égési sebek igényelnek bőrátültetést. Általában a 10%- nál kisebb kiterjedésű égések ambuláns módon is kezelhetők, kivételt képez néhány speciális terület égési sérülése. Ilyenek az arc megégése, ezzel összefüggően a légúti égés, vagy a nemi szervek területének égése. A kezek, ujjak égési sérülése sokszor nem nagy kiterjedésű, de a kéz mozgásainak intaktsága miatt fontos, hogy tapasztalt szakember lássa el, megelőzve ezzel a későbbi hegesedést, amely a mozgástartomány beszűküléséhez is vezethet. Ugyanezért fontos az izületek feletti égés centrumban történő ellátása is.

Dr. Rózsai Barnabás gyermekgyógyász főorvos