Korai fejlesztés

Készüljünk a jó időre – így napoztasd gyermeked!

A napon túl sokat tartózkodni minden életkorban kerülendő, de különösen veszélyes a kisbabák és gyermekek esetében, hiszen az ő bőrük még nem tud akkora hatásfokkal védekezni a nap perzselő sugaraival szemben, mint a felnőtteké.

A bőr fizikai akadályként viselkedik az UV sugarakkal szemben, de szerepet játszik az immunrendszer egészségesen tartásában is. Az UV sugárzás elnyomhatja a humán immunrendszert és károsíthatja a bőrsejteket, ez pedig olyan folyamat, amely a babáknál jóval gyorsabban következik be, mint a felnőttek esetében.

Egyelőre kevés számú klinikai vizsgálat foglalkozott eddig specifikusan a babák bőrével és a babák napoztatásával, de a kutatók nagyon is tisztában vannak vele, hogy a fiatal bőr bőrvédő pigmentjének, a melaninnek a szintje alacsonyabb, mint az idősebb embereké és a külső bőrréteg is vékonyabb, így az UV sugarak sokkal könnyebben érik el a melanin termelő sejteket, melyeket melanocitáknak nevezünk.

A napsugaraknak való kitettség a korai életszakaszban nagyobb számban okoz sejtelváltozásokat és idézhet elő melanomát, bőrrákot, mint felnőttkorban.

Egy amerikai kutatás azt vetíti előre, hogy minden 33, jelenleg még kisbaba korban lévő gyermek közül egynél életük során ki fog fejlődni a melanoma, szemben az 1935. évi vizsgálati adatokkal, amikor még „csak” 1500 gyermekből egynél állt fenn ez a veszély. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, amely a Pediatrics szaklapban publikál rendszeresen, azt tanácsolja a szülőknek, hogy a 3 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőjüket teljes mértékben tartsák távol a napoztatástól.

A gyermekek napoztatásának azonban vannak olyan pozitív hatásai is, amelyek nem elhanyagolhatóak és létfontosságúak gyermekünk immunrendszerének megfelelő működése szempontjából. Egyes kutatások szerint a természetes ultraibolya sugárzás hiánya káros a szervezetre nézve, mivel a D3-vitamint kizárólag napfény segítségével képes előállítani a szervezet. A D-vitamin nagyon fontos a baba és a mama számára is, segíti a csontosodás folyamatát, fokozza a kalcium felszívódását, emellett szerepet játszik az általános védekező képesség egészséges fejlődésében is.

A napfénynek nagy szerepe van az angolkór megelőzésében és a levegőztetéssel együtt már pici kortól fokozza az edzettséget.

Az intenzív és hosszú napoztatás tudjuk, hogy káros, bajt okozhat és nem kívánatos következményei lehetnek (hőártalom, bágyadtság, leégés, hányás, agyi izgalmi tünetek). De ez nem azt jelenti, hogy a babát teljes egészében óvni kéne a naptól, hanem pontosan azt, hogy kellő körültekintéssel és ellenőrzés mellett megfelelő óvatossággal járjunk el. Lássuk mire kell odafigyelnünk, mielőtt napra vinnénk a gyermeket:

 • Mikor, mennyi időt töltsünk napon?

Három hónapos koruktól javasolt az újszülöttek napoztatása. A kicsik bőre nagyon érzékeny, őket néhány, maximum 10 percnél nem szabad tovább napoztatni, mert szinte teljesen védtelenek a káros ultraibolya sugarakkal szemben. Fontos továbbá az időpont megválasztása is: időzítsük a reggeli illetve a késő délutáni vagy koraesti órákra a csecsemők napoztatását. Egyáltalán ne vigyük napra a picit 11 és 16 óra között! Az első alkalmakkor mindössze egy-két percre vigyük ki a napra, majd lassan, fokozatosan növeljük a napfürdővel töltött percek számát. Tíz-tizenkét percnél tovább azonban ne maradjon a pici erős napfényben!

 • Időben kenjük be a gyermekebőrét naptejjel!

Legalább fél órával azelőtt, hogy a gyermek kimenne a napra, kenjük be a kicsi bőrét magas faktorszámú naptejjel. Azt is vegyük figyelembe, milyen sugárzásintenzitás várható. A naptejet a gyerekek könnyebben elviselik magukon, mint a sűrűbb napvédő krémeket.

 • Milyen erős naptejet használjunk?

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon ha tényleg csak egy-két percig napoztatod csecsemőd, szükséges-e bekenni fényvédő krémmel, ha igen, milyen erősségűvel. A válasz a kérdésre: igen, be kell kenni. Ha nem lépitek át a 10 percet, elég kb. 12-20-as faktorszámú krémet használnotok, mivel a túlzottan magas faktorszámú napvédők használata gátolja a D-vitamin szintézisét. Ha valami miatt hosszabb időt vagytok kénytelenek a napon tölteni, akkor viszont válassz extra erős fényvédőt.

 • Fürdés után újra kenjük be naptejjel a kicsi bőrét!

A naptej egy része vízálló készítmények használata esetén is leoldódik a vízben. Ezért fürdés után a gyermek alaposan törölközzön meg, azután kenje be újra naptejjel a bőrét. Ez segít abban, hogy a bőr folyamatosan védett maradjon az UV sugarakkal szemben.

 • A ruha a legjobb védelem!

Adjunk a gyerkőcre jól szellőző pólót, vagy kisruhát. A szabadon lévő bőrfelületeit pedig kenjük be naptejjel. Arra is gondoljunk, hogy a ruha is átengedi a napsugarak bizonyos részét, különösen, ha nedves. Integrált napvédelmet biztosító textíliák kaphatók sport-vagy gyermekruházati boltokban.

 • A gyermek viseljen kalapot!

Ez nemcsak a napégéstől védi, hanem azt is megakadályozza, hogy a kicsi napszúrást kapjon. A gyerekek gyakran nem tűrik meg a „fejfedőt”, ezt elkerülhetjük, ha megengedjük nekik, hogy maguk válasszák ki a kis kalapot. Fontos, hogy a kalap karimája elég széles legyen ahhoz, hogy árnyékot vessen a kicsi arcára és nyakára. A csecsemők sapkája a megkötők miatt nem tud leesni a babák fejéről, azonban csak lazán kössük meg a pántokat!

 • Adjunk rá napszemüveget is!

Az intenzív napsugárzás károsíthatja a szemet, ezért viseljenek a gyerekek is napszemüveget. Különben a nap káros sugarainak hatására a szem begyulladhat, ami égő érzéssel jár. A napszemüveg színe és árnyalata nem számít. Viszont mindig optikában vásároljunk napszemüveget.

 • Figyeljünk oda a folyadékpótlásra!

A gyerekek is izzadnak, a folyadékot pótolniuk kell! Ha a gyerekek a strandon vagy a kertben tartózkodnak, sok folyadékot veszítenek. A folyadékpótlásra mindig legyen kéznél elegendő mennyiségű innivaló. Erre a célra a víz, az édesítetlen gyümölcs- vagy valódi teák és a szintén édesítetlen gyümölcslevek a legmegfelelőbbek.

 • Napfény egyenlő boldogság?

Igen! Kutatások bizonyítják, hogy a D3-vitamin termelődés és az immunerősítő hatás mellett boldogsághormonokat – hivatalos nevén szerotonint – is felszabadít a szervezetben. A szájon át szedhető D-vitaminok szintetikus eredetűek, ezeket pedig a szervezet kevésbé előnyösen hasznosítja, mint természetes változatát. Így a szervezet előnytelenebbül hasznosítja a D3-vitamint, illetve boldogsághormonok sem szabadulnak fel olyan mértékben, mint napozás esetében.

 • A Nap gyógyító ereje

Nyáron, napozás hatására jelentősen javulnak az ekcémás és az allergiás, viszketéssel járó, pörsenéses bőrtünetek. Hagyd szabadon az érintett bőrfelületet! Napoztasd pár percig a piros babapopsit, az ekcémás könyök- és térdhajlatot! A napfény és a napozás a gyógyító hatás mellett sajnálatos módon néhány pici babánál éppen ellenkezőleg hat, és bőrproblémákat okozhat. Ilyenek az ún. melegkiütések, a napallergia és a naptejallergia. A melegkiütések leggyakrabban a tarkón, a toka és a comb redői között, valamint a hason tűnnek fel. Ezek elkerülése érdekében a patentos ruhák helyett célszerű bővebb szabású, vékony, szellős anyagból készült ingecskét vagy napozót adni a babára. Napallergiára utalhat, ha azon a területen, ahol nap érte a baba bőrét, viszkető, piros pontocskák, apró hólyagok keletkeznek. A napkrém valamely összetevője is okozhat irritációt, bőrpírt a kicsiknél. Vásárolj kimondottan kisgyerek számára készített hypoallergén, illatanyag- és tartószítószer-mentes készítményt!

 • Fontos az odafigyelés!

Ha kellemes, meleg az idő ill. nincs nagy szél, a járókát, de akár a bölcsőt is felállíthatod egy nagy, lombos fa alatt. A már kúszó-mászó, totyogó kicsiket persze nem mindig tudod az árnyékban tartani. Játszótéren, strandon, de akár otthon is óvd a picur bőrét magasabb faktorszámú fényvédő krémmel! Nagyobb babáknál ill. az örökmozgóknál figyelj arra is, hogy megfelelő védelmet kapjon a szemük! A picire adj egy fehér vászonsapkát is, ami védi a homlokát és a tarkóját is!

Szerző:

Nyári Fanni rekreáció szervező és egészségfejlesztő