Korai fejlesztés

Korababák mozgásfejlesztése

Korrigált életkor: A korababák mozgásfejlődésének nyomon követése szempontjából fontos tudnunk, hogy esetükben legalább 2 éves korig, ún. korrigált életkort számolunk. Ezt úgy kapjuk meg, hogy valódi életkorukból levonjuk a koraszülöttség heteit. Így tudjuk összehasonlítani fejlődésüket, a többiekével. Pl.: Egy 12 hetes 32. hétre született korababa (12-8=) 4 hetes korrigált korú, azaz ekkora csecsemőnek feleltethető meg az életkora.

Mit tehet a család?
Talán valamelyest megnyugtató lehet a korababák szüleire nézve az a tény, hogy fejlettségét tekintve minden ember koraszülöttként lát napvilágot, hiszen az agy teljes méretre történő kifejlődése lehetetlenné tenné magát a természetes úton való megszületés folyamatát. A baba- és mamabarát szemléletet vallók már az időre született csecsemőknél is életük első három hónapjában egy negyedik trimeszterről beszélnek, egy olyan méhen kívüli időszakról, amely mintegy átvezetés a „földi” életbe. A lényege az, hogy a kisbabák számára ebben az időszakban, még a méhen belüli élethez hasonló körülményeket kell megteremteni, ugyanis ez szükséges az optimális fejlődésükhöz, és az „új világhoz” történő megfelelő adaptációhoz.
A magzat alapvető élménye, hogy édesanyja folyamatosan jelen van életében. Lágyan ringatózik, mozgolódik a magzatvízben, melynek áramlása és az anyai szervek működése által teljes testfelületén lágy simogatás, finom masszírozás éri őt. Hatványozottan igaz hát a korababákra, hogy az első időkben a megszakadt méhen belüli fejlődési folyamataikat leginkább azzal támogathatjuk, ha hasonló körülményeket és élményeket biztosítunk számukra, mint amik anyaméhbeli életükben is adottak voltak.

Lássuk, hogyan tudunk ebben nekik segíteni?

Babafészek
A méhfal védelmét felidéző határok biztonságot adnak a csöppségeknek, akaratlan mozgásaikat korlátozzák, így nyugodtabb pihenést és gyorsabb fejlődést biztosítanak nekik. Már 800 grammos koraszülöttek számára is létezik úgynevezett inkubátor babafészek. Az oldalra fordulás megkezdéséig élvezhetik a kisbabák.

Kenguru-módszer
Ez a módszer a természet csodája, pozitív hatásai egy életen át elkísérik a résztvevőket. A szülő mellkasára fektetve minél nagyobb bőrfelületen érintkezzen a kisbabával. A szoptatás, etetés is történhet a meghitt összebújások során. A szülő légzésére bekövetkező ringatózás a baba egyensúlyszervét fejleszti, aminek a mozgásfejlődésre rendkívül fontos pozitív hatása van. A külön töltött időt be kell pótolni, míg jól esik a csupasz összebújás, otthon is folytassuk!

Ringatás, hintázás
Ringathatunk kézben vagy ölbéli játékok során. Séta vagy hordozás közben a mozgásunk is ringatásként hat babánkra. Eszközöket is segítségül hívhatunk: ide tartozik a bölcső, a fürdőkádban a víz ringatózása, plédből rögtönözhetünk hintát sarkait megfogva, de valódi hintát, nagylabdát, gördeszkát, forgó-egyensúlyozó tölcsért, később trambulint is használhatunk e célból. Ennek a tevékenységnek hipnotikus nyugtató hatása van az idegrendszerre, az egyensúlyi reakciók kialakulása révén az idegrendszer érési folyamatait indítja be és támogatja.

Babamasszázs
Az intenzív osztályon a korababák naponta akár hetven érintésben is részesülhetnek. Ezek leginkább egészségügyi beavatkozások során történnek meg, amik sajnos sokszor kellemetlenek számukra. Ezeket az elszenvedett korai élményeket javasolt minél több gyengéd simogatással felülírni. Betöltött 35. magzati hét előtt inkább csak érintsük a babákat, utána viszont már a masszírozást is el lehet kezdni. A szakszerű babamasszázs tanfolyamon sajátítható el.

Hordozás
A testközelség biztonságot nyújt a kisbabák számára és a ringatás fejlesztő hatásai is érvényesülnek. Bár 1500 gramm testtömeg felett már biztonságosan hordozhatunk, megkezdése előtt keressünk fel egy koraszülöttek hordozási igényeit ismerő, speciális hordozási tanácsadót.

Játékszerek, eszközök
Általában bármilyen hétköznapi eszközzel szívesen játszanak a babák, nincs szükség drága, elektromos játékokra, de a biztonságot mindig tartsuk szem előtt. Korrigált három hónapos kortól adjunk különböző felületű tárgyakat kezükbe, ez fejlesztőleg hat a kéz finommozgásaira. Gyermekgyógyászok ajánlása szerint korrigált másfél éves kor alatt lehetőleg ne használjunk a babával okoseszközöket, legfeljebb skype vagy facetime funkciókra.

Babatorna
Ez az elfoglaltság az ízületek átmozgatásán és az izmok edzésén túl jó lehetőséget teremt az anya-baba kapcsolat elmélyítésére, az örömteli mozgásélmény megtapasztalására, az optimális mozgásfejlődés beindítására. A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány honlapján megtalálható Játékos korababa torna című oktatófilmben egy teljes otthoni énekekkel és mondókákkal kísért, átmozgató feladatsort mutatunk be. Fontos tudnivaló, hogy az ébren lévő csecsemőt érdemes naponta több alkalommal hasra fektetni, amíg nem fordul meg önállóan. Ennek a testhelyzetnek a nyak- és hátizmok megerősödésében, és a mozgásfejlődés beindításában van jelentős szerepe. Egyéb szervezett baba-mama tornán is részt vehetünk, motiválóan hathat gyermekünkre más, hasonló korosztályú csecsemő jelenléte és a velük való közös játék.

Babaúszás, vízitorna
Az otthoni fürdőkádban, mély vízben is szívesen mozgolódnak a kisbabák. A köldökcsonk leszáradás után, kb. 33 fokos vízben végezhető. Fejét a vízből kiemelve lágyan ringassuk és hagyjuk, hogy szabadon mozgolódjon. Szervezett formában vidám családi elfoglaltság lehet a babaúszás. Legkorábban korrigált három hónapos kortól vehető igénybe.

Természetközeli életmód
Az emberi szervezet a természetes környezetben való létezésre alakult ki. Az egészséges életmód jegyében, valamint a lábboltozatok és a gerinc kialakulása érdekében tartózkodjunk minél többet a természetben, sétáljunk és játsszunk sokat gyermekünkkel erdőn-mezőn, egyenetlen talajon. Ha speciális fejlesztésre nincsen szüksége kisbabánknak, akkor ilyen kellemes és szelíd módszerek segítségével behozhatók azok a hátrányok, amik korai világrajövetele miatt érték őt.

Szerző:

Kelemen Lilla gyógytornász