Orvosi

Bemutatkozik a PTE, KK, Gyermekklinika Sürgősségi osztálya

Ma már nemcsak a tv sorozatokból ismerhetjük a sürgősségi osztályok életét, Magyarországon is lépten-nyomon találkozhatunk ilyen típusú ellátóhelyekkel. Egyre inkább felzárkóznak a gyermekgyógyászati szakma sürgősségi komplexumai is a felnőtt ellátás mellé. Pécsett a Gyermekklinikán 2004 óta működik gyermeksürgősségi osztály (SBO). Az osztály fekvőbeteg részlegén egyidejűleg 4 gyermek ápolása/kezelése oldható meg. Írásunk a sürgősségi osztály felépítését, működési elveit mutatja be.

Mint regionális központ (Baranya, Somogy, Tolna) a pécsi Gyermekklinika a Dél-Dunántúl körülbelül 190 000 főnyi gyermeklakosságát hivatott ellátni. A területileg illetékes centrumok (Kaposvár, Szekszárd) természetesen jelentős részt vállalnak a megyei szintű betegellátásban. Ehhez csatlakoznak még a járási kórházak, rendelőintézetek, illetve a háziorvosi ellátás. A klinika sürgősségi részlegén évente körülbelül 3-4000 gyermek fordul meg a legkülönbözőbb problémákkal, amelyeket cikkünkben még részletezünk.

A sürgősségi ellátás lényege, hogy az érkező betegeket pár egyszerű, gyorsan megmérhető paraméter (vérnyomás, pulzus-, és légzésszám, testhőmérséklet, tudatállapot) alapján súlyosság szerinti kategóriákba soroljuk. A sürgősségi osztályon sohasem az érkezési sorrend számít, ezt sokszor nehezen fogadják el a szülők, hisz számukra – teljesen érthető módon – a saját gyermekük panasza a legfontosabb. Az orvosoknak ugyanakkor fel kell állítaniuk egy sorrendet, ami alapján az ellátást végzik. Ezek a nemzetközi irányelvek több évtizedes szakmai tapasztalatokon nyugszanak, sok tízezer beteg ellátása során vonták le a következtetéseket, hogy a lehető legjobb ellátást tudják/tudjuk nyújtani.

A legsúlyosabb állapot az „újraélesztendő”kategória, akit értelemszerűen azonnal stabilizálni kell. Szerencsére ilyen beteg gyermekkorban csak nagyon ritkán fordul elő. Amennyiben mégis ilyen súlyos állapotú beteget hoz a mentő, általában rögtön az intenzív osztályra kerül. A következő fokozat a „kritikus” állapot, ebbe tartoznak a súlyos légzési és/vagy keringési elégtelenség miatt felvett betegek, a meningococcus betegség tüneteit mutató gyermek, a hirtelen kialakuló, súlyos tudatzavart mutató betegek. Ezen kategória ellátását 15 percen belül meg kell kezdeni. A harmadik kategória a „sürgős”, (pl. magas lázas betegség, kiszáradás tüneteit mutató gyermek), akiket 30 percen belül el kell látni. A következő a „sürgető”, majd a „halasztható” csoport, őket 60, illetve 120 percen belül kell orvosnak látni. Az enyhe fejsérülés, felületes horzsolás, enyhe fájdalom miatt jelentkező betegek kerülnek ebbe a csoportba. Amennyiben egy védőoltást szeretnénk beadatni az amúgy egészséges gyermekünknek, szintén ebbe a csoportba kerülünk.

A vizsgáló orvos – amennyiben a beteg panaszai alapján nem szükséges kórházi felvétel – utasításokkal ellátva, szükség esetén gyógyszert felírva elengedi a beteget. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy a diagnózis nem egyértelmű a vizsgálat és a kórtörténet alapján vagy rövid idejű megfigyelést tart indokoltnak (pl. enyhe fejsérülés esetén) ebben az esetben a Sürgősségi osztály fekvőbeteg részlegére irányítja a gyermeket (ábra). Mind a 4 ágyhoz oxigénadási lehetőség, monitorizálás, infúziós pumpa tartozik. Továbbá lehetősége van a doktornak laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, valamint radiológiai, fülészeti, sebészeti konzíliumokat kérni. Amennyiben pár óra alatt, de maximum 24 órán belül a gyermek állapota javulást mutat a fekvőbeteg részlegről hazaadásra kerülhet. Saját részlegünkről diagnózistól függetlenül a gyermekek háromnegyede kerül közvetlenül haza. A család érdekeit szem előtt tartva talán ez az egyik legnagyobb előnye a részleg működésének. Sokszor több napos kórházi tartózkodást vált ki egy sürgősségi osztályos felvétel/megfigyelés. Minden szülő számára fontos, hogy a gyermeke mellett maradhasson akkor is ha a gyermek beteg, kórházba kerül. Osztályunkon ez szerencsére megoldható, egy szülő folyamatosan a gyermek mellett maradhat. Szerencsére egyre több lehetőség nyílik arra, hogy az egyes osztályainkon a szülő a kivizsgálás/kezelés alatt mindvégig a gyermeke mellett maradhasson úgy, hogy éjszaka kényelmes fekhelyet és tisztálkodási lehetőséget tudjunk neki biztosítani.

Kik és milyen típusú betegséggel kerülnek be a Sürgősségi osztály fekvőbeteg részlegébe?
Felmérésünk alapján az osztályra bekerülő gyermekek fele 4 év alatti (2.ábra). Ez a korosztály különösen fogékony a kiszáradásra, a légzészavarra, aránylag gyakrabban fordulnak elő véletlen mérgezéses esetek (3. ábra). A hasi fájdalom leginkább az iskoláskorúak körében fordul elő. Ugyanakkor a fejsérülés miatt felvettek száma egyenletes eloszlást mutat az életkori csoportok közt. A betegek jelentős többségét a fejsérülés, a légzészavar, a kiszáradás, a hasi fájdalom, és a mérgezés gyanús esetek teszik ki.


Ha bármely probléma kapcsán előfordul, hogy gyermekük rövid ideig a sürgősségi osztályra kerül, talán tudtunk egy kis segítséget nyújtani abban, hogy a szülők is láthassák, hogy mi miért is történik nálunk.

A közleményben szereplő ábrák kollégáim, dr. Major Judit és dr. Boglári Gábor hozzájárulásával kerültek bemutatásra.

Szerző:

Dr. Rózsai Barnabás egyetemi adjunktus, osztályvezető