Orvosi

Császármetszés után

Császármetszésnek nevezzük azt a hasi műtétet, amelynek során a szülész a méh megnyitásával segíti világra a babát. A császármetszés szakmailag csak abban az esetben indokolt, ha a hüvelyi szülés nagyobb kockázattal jár a magzatra vagy az anyára nézve. A császármetszés történhet előre tervezetten vagy sürgősségi formában, életmentő műtétként.

A műtétről röviden:
Érzéstelenítést (ritkán altatást) követően a hasfal bőrét lefertőtlenítik. Ezután következik a hasfal metszése több rétegben, általában vízszintes irányban, a bikini vonalban. Az izmok és a hashártya szétválasztása kézzel történik, majd a méh falának az átvágása következik. Ezt követően az orvos megrepeszti a magzatburkot, és kiemeli a magzatot kézzel.

Mikor kerül sor a császármetszésre?
Császármetszés okai lehetnek anyai okok és magzati okok. Pl: Medencevégi fekvés, ikerterhesség, koraszülés, toxémia, fájásgyengeség, fenyegető magzati oxigénhiány, előző császármetszés stb. Napjainkra a császármetszés gyakorisága egyre magasabb. Míg 1960-ban az összes szülésből 2,5% volt császármetszés, addig 2000-ben 20%, és 2017-ben már 40,2% volt a császármetszések aránya Magyarországon. (Van olyan magánintézmény, ahol ez az arány eléri a 70 % ot!!!)

Vajon mi emeli a gyakoriságot?
Egyrészt, a műtéti technika fejlődése, biztonságosabbá válása miatt a szülész orvosok szívesen döntenek a módszer mellett, mert gyors, sok esetben tervezhető és közülük számosan úgy vélik, hogy a mai műtéti technikák mellett kisebb traumát jelent, mind az anyára, mind a magzatra nézve, mint a természetes szülés.
Másrészt egyre elterjedtebb a szülés előtt álló nők kérésére végzett császármetszés, olyan esetekben is, amikor a természetes szülésnek nem volna akadálya, de a nő nem akarja vállalni a vajúdással járó fájdalmakat és járulékos kényelmetlenségeket.

Számolni kell a szövődményekkel, következményekkel:
A császármetszés – mint minden orvosi beavatkozás szövődményekkel és kockázatokkal járhat. Különféle fertőzések, vérzések, hashártyagyulladás, a méh repedése, hólyagsérülések valamint a húgyvezeték vagy a bél sérülése is ezen lehetséges szövődmények közé tartoznak. Gyakran problémás a sebgyógyulás, gennyesedés, tályog lép fel, újabb felnyitás válik szükségessé.
A metszés helyén keletkező heg sohasem lesz olyan erős, mint az érintetlen izomszövet, így a következő terhességek esetében ez hegszétválást eredményezhet, ezért gyakori az első császármetszés után a következő szüléseknél történő második, harmadik császármetszés is. Gyakori szövődmény a hasi, kismedencei képletek összenövése. Többedik császármetszésnél az összenövések előfordulása jóval magasabb.

Vannak a babára nézve is hátrányai a császármetszésnek: mivel ezek a babák gyakran vajúdás nélkül születnek, mintegy “váratlanul” érheti őket a szülés. Normális, hüvelyi szülés során a baba feje és egész teste is nagy nyomásnak van kitéve a szűk szülőcsatornában: a nyomás hatására nagy mennyiségű stresszhormon szabadul fel az apróság szervezetében, ami segíti őt a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásban. Valamint a nyomás hatására kipréselődik a légutakból a nyák, magzatvíz is, nem okoz a születés után légzési zavart. Mivel a császáros babák nem élik át a stresszhelyzetet, ezért sokszor felkészületlenebbek, gyakoribbak lehetnek náluk a különféle légzésproblémák, az aluszékonyság, továbbá szoptatási nehézségek is felléphetnek, azaz adaptációs zavarokhoz vezethet.

Hiedelmek a császármetszéssel kapcsolatban:
1: A császármetszéssel szült nők nem képesek szoptatni.
Bár előfordulhat, hogy császármetszés után lassabban indul meg a tejelválasztás, a császármetszés semmiképpen nem akadálya a szoptatásnak. Egy hozzáértő szoptatási tanácsadó felbecsülhetetlen segítséget tud nyújtani a császármetszéssel szült anyáknak (is).
2: Császármetszés után már soha többé nem lehet hüvelyi úton szülni.
Bár régebben élt az a vélekedés, hogy „egyszer császármetszés mindig császármetszés”, a döntés ma már nem ennyire fekete-fehér. A VBAC angol rövidítés a császármetszés utáni hüvelyi szülést jelenti (vaginal birth after cesarean), ami abszolút lehetséges és reális alternatíva egy újabb terhesség esetében. Vannak szövődmények, melyek császármetszés után gyakoribbak, de az egyéni körülmények gondos mérlegelését követően nem zárják ki azt, hogy az anya egy újabb terhesség végén megkísérelje hüvelyi úton világra hozni a gyermekét. Az Amerikai Nőgyógyász Társaság (ACOG) statisztikái szerint a nők 60-80 százaléka sikerrel szül hüvelyi úton korábbi császármetszést követően.

Mit tegyen a szülő nő császármetszés után?
Fontos a korai mobilizáció: mozogjon amikor csak tud! Először egyszerű, ágyban végezhető gyakorlatokat kell végezni, amint kimegy az érzéstelenítő, el lehet kezdeni mozgatni a lábujjakat, lábfejet, majd az egész alsó végtagot. Banális, de nem elhanyagolható a légzőtorna. Ha már kiment az érzéstelenítő, akkor amint lehet, fel kell ülni, majd állni, mozogni kell. Erre jó alkalom az első mosdás. Figyeljen a testtartására! Próbálja kihúzni magát, tartsa egyenesen a törzsét, nézzen előre! Ezzel már nagyon sokat tett a heg gyógyulásáért. Az első hetekben, amíg fáj, húzódik a seb, a helyes testtartásra tudatosan figyelni kell! Hazaérkezés után fokozatosan kell visszaépíteni a mozgás intenzitását! Figyelni kell a pihenésre is!
Meg kell barátkozni a műtéti sebbel! Fontos megnézni és ellenőrizni azt! A 2-3 héten el lehet kezdeni a hegkezelést! Ehhez segítséget tud nyújtani egy gyógytornász! A hegkezelés könnyen elsajátítható módszer, otthon néhány perc ráfordításával, egyszerűen végezhető. Célja a keringés javítása, az összenövések oldása, csökkentése, megelőzése, az elasztikusság biztosítása, a szöveti struktúra jó irányba rendeződése, így hosszú távon a megfelelő funkció ellátása.
Érdemes kitartóan végezni a masszázst: a kötőszövet nagyjából egy év alatt rendeződik.

Minden császárral szült vagy császárra készülő kismama figyelmébe ajánlom a CSÁSZÁRVONAL projekt civil kezdeményezést. Ez egy ingyenes mobilapplikáció, Facebook közösség, ahol szakmai segítőkkel, szakemberek segítségével hozzáférhető a császár utáni regeneráció programja, segítséget nyújt a szülésélmény feldolgozásában.

Mert minden császárral szült édesanya teste-lelke számít.

Szerző:

Lőrincz Orsolya védőnő