Orvosi

Csecsemő újraélesztése

Az élet alapfeltétele a szervezet oxigénnel történő folyamatos ellátása. Ha ez zavart szenved, a testet alkotó szervek-szervrendszerek károsodásnak indulnak. A folyamat először az oxigén hiányára leginkább érzékeny szerveket érinti, ez pedig az agy és a szívizomzat. Már néhány másodperces teljes oxigénhiány az agyban működészavart tud okozni, pár perc után pedig elkezdődik az agy egyes területeinek visszafordíthatatlan elpusztulása. A levegőből az oxigénfelvételt a légzőrendszer végzi, az oxigénnek a tüdőből a különböző szervekhez juttatása pedig a szív és a keringési rendszer feladata. Bármelyikük zavarát vagy teljes leállását észlelve azonnal meg kell kezdenünk a hiányzó funkció mesterséges pótlását (más néven az újraélesztést), hogy a szervek oxigénhiányos károsodását elkerüljük.

Csecsemő újraélesztés lépései: 

  1. Győződjünk meg a helyszín biztonságosságáról!
  2. A mozdulatlanul fekvő csecsemőhöz szóljunk hangosan, dörzsöljük meg lábát, vállát, és figyeljük, hogy az ingerlés hatására megmozdul-e vagy sem. A csecsemőt rázni tilos!
  3. Amennyiben nincs reakció, tehát a csecsemő eszméletlen, gyors cselekvésre van szükség. Ha más is van a környezetünkben, kiáltsunk segítségért, hogy valaki hívja a mentőket, mi pedig azonnal kezdjük el a csecsemő újraélesztését. Ha egyedül vagyunk a babával, ugyancsak haladéktalanul újraélesztést kell kezdeni, a mentőszolgálat riasztására majd csak később (1 perc múlva) lesz lehetőségünk.
  4. Eszméletlen állapotban a nyelv hátraesik és elzárja a levegő útját. Első lépésként a légutat kell ismét átjárhatóvá tenni a fej egyenes állásba fordításával és a baba állának óvatos felfelé húzásával (1. ábra).
  5. Vizsgáljuk meg kb. 10 másodpercig, hogy a csecsemőnek ezután van-e saját légzése. Hajoljunk közel az arcához, és figyeljük, hogy látunk-e légzőmozgást a mellkason, illetve halljuk-e, érezzük e a levegő áramlását a baba orránál, szájánál (2. ábra).
  6. Ha nem észlelünk légzést, mesterséges lélegeztetést kell kezdenünk. Az átjárható légút fenntartása mellett szájunkat a baba arcára szorítva fogjuk körbe orrát és száját, és óvatosan fújjunk levegőt a tüdejébe (3. ábra). Ellenőrizzük, hogy a csecsemő mellkasa emelkedik-e a lélegeztetések alatt, tehát a levegő valóban a tüdőbe jut. Kezdetben 5 befújást végezzünk a fenti módon, figyelve a lélegeztetésünk hatékonyságára.
  7. Az öt kezdeti lélegeztetés után ugyancsak kb. 10 másodperc alatt vizsgáljuk meg, hogy a csecsemőnek van-e szívműködése és vérkeringése. Keressünk bármilyen életjelet a szívműködés bizonyítására! Ilyen életjel lehet a köhögés, csuklás, a sírás, a szemnyitás, a törzs vagy a végtagok megmozdulása, vagy a légzés megindulása.
  8. Ha a csecsemő semmilyen életjelet nem mutat, tehát nincs vérkeringése, a hiányzó szívműködés pótlására azonnal kezdjünk mellkaskompressziót (ismertebb nevén „szívmasszázst”). Ehhez fektessük a babát kemény alapra (asztal, pelenkázó asztal, szőnyeg, stb.) és tegyük szabaddá a mellkasát! A mellkaskompressziót csecsemők esetében két egymás mellé tett kinyújtott ujjunkkal végezzük a mellkas közepén, a szegycsonton, az emlőbimbókat képzeletben összekötő vonal alatt 1-2 centiméterrel (4. ábra). Ütemesen gyorsan nyomkodjuk a mellkast percenként 100-120-as frekvenciával, a nyomások mélysége 3-4 cm legyen. Megszakítás nélkül 30 mellkaskompressziót kell végezni.
  9. Ezután megint lélegeztessünk, ezúttal már csak 2 alkalommal. Ismét tegyük szabaddá a légutakat és a befújás is a korábban leírtak szerint történjen, a hatékonyság ellenőrzésével. A 2 lélegeztetés után ismét 30 mellkaskompresszió következik, majd a 2 lélegeztetés és a 30 mellkaskompresszió folyamatos, gyors váltogatásával folytassuk a csecsemő újraélesztését.
  10. Ha a mentőszolgálat riasztása más személy által már megtörtént, kiérkezésükig folyamatosan kell végeznünk az újraélesztést. Figyeljünk arra, hogy a váltások során a mellkaskompresszió megszakítása minél rövidebb idejű legyen. Az újraélesztés fárasztó, ezért ha több felnőtt van jelen, lehetőség szerint két percenként váltsák egymást. Egy segítségnyújtó esetén a mentőszolgálat riasztására egy perc újraélesztés után nyílik lehetőség, ez a gyakorlatban körülbelül három lélegeztetés: mellkaskompresszió ciklust jelent a 2:30 arány fenntartásával. A segélyhívás után az újraélesztést a szaksegítség megérkezéséig folytatni kell.
Szerző:

Dr. Kövesi Tamás egyetemi docens, aneszteziológus