Orvosi

Gombák okozta bőrfertőzések

Gyermekkorban felületes és a mély gombafertőzésekkel találkozhatunk. A felületes fertőzések a bőrt, a hajat, a körmöket és a nyálkahártyákat érintik, többnyire típusos tünetekkel járnak, de nem ritka az előzetes kezelés (pl. kortikoszteroid kenőcs) hatására módosult klinikai megjelenési forma sem.

A mély gombás fertőzésekben a kórokozók a bőr mélyebb rétegeiben, vagy a szervezet egyéb szerveiben hozzák létre a fertőzést, melyek sokszor diagnosztikai
nehézséget jelenthetnek a más mikroorganizmusok okozta kórképektől való elkülönítésben.

Leggyakrabban a hajas fejbőrön alakul ki gombás fertőzés, amit hámlás, beszűrődés, a hajszálak tövénél gennyhólyagcsák és foltos hajhiány jellemez. Általában 3-7 éves korban jelentkezik, de csecsemőkben és nagyobb iskolás gyerekekben, kivételesen újszülöttekben is előfordulhat. A fiúk körében valamivel gyakoribb, lappangási ideje 1-3 hét. Fertőzésre hajlamosító tényezők: rossz szociális körülmények, háziállatokkal vagy házi „kedvencekkel” (pl. cica, kutya, nyúl, hörcsög) való szoros kontaktus, közös hajtű, fésű, sapka használat. A tünetmentes hordozók fertőzési veszélyt jelenthetnek a gyermekközösségekben. A fejbőr gombás fertőzése szájon át adott gyógyszeres kezelést igényel, mivel a gyógyszernek a hajszálak hagymájába kell eljutnia. A kezelés ideje alatt a gyermekeket nem kell az iskolába járástól eltiltani, de a közös fésű, hajtű és sapka használat kerülendő.

Az arcon és a törzsön sokszor enyhébbnek tűnik a fertőzés, kör alakú gyulladásos foltok jelennek meg, melyeket a széleken hámlás, gennyhólyagcsák, középen tisztulás jellemez. A törzs és a végtagok gombafertőzése más gyerekekkel történő érintkezés (pl. birkózás, ölelkezés), vagy háziállatokkal való kontaktus révén következik be. A lágyékhajlatban és a comb felső részén elsősorban serdülő fiúkon észlelhető gombafertőzés, meleg, párás időszakban, kövér alkatúakban, szoros nadrág viselet mellett különösen gyakori. Ilyenkor éles határú, gyulladásos terület látható, a széleken hámlással, ritkábban gennyhólyagocskákkal, vöröses-barna elszíneződéssel. A kezelés 3-4 hétig ecsetelőkkel, kenőcsökkel, makacs esetekben szájon át adott gyógyszerekkel lehetséges.

A láb gombafertőzése, az „atléta-láb” általában sportoló serdülő fiúkon észlelhető. A lábujjak között és a lábujjak talpi felszínén bőrpír, hámlás, néha berepedések, hólyagocskák láthatók, mindig erős viszketéssel jár. A fertőzés megelőzése érdekében nagyon fontos a fürdést, tusolást követő alapos törölközés és utána lábhintőpor használata. Továbbá lényeges a cérna zokni és szellős lábbeli viselése, a műszálas zoknik és lábbelik kerülése. Gombaellenes hatású ecsetelő, kenőcs használata, kiterjedt és makacs esetben szájon át gyógyszer adása szükséges a gyógyulás érdekében.

A kéz gombafertőzése rendszerint csak egyoldali folyamat formájában jelentkezik, az ujjakon és a tenyereken hámlással, néha gyulladással vagy hólyagcsás reakcióval. Gyakran a körmök is érintettek, ami a diagnózis megállapítását elősegítheti. A kezelés az előzőekhez hasonló módon és azonos készítményekkel történhet.

Gyermekekben ritka a körmök gombafertőzése, az esetek kétharmada a lábkörmöket, egyharmada a kézkörmöket érinti, igen gyakran a láb és kéz fertőzésével párhuzamosan. Leggyakoribb a körömlemez alsó részét és az alatta lévő körömágyat érintő fertőzés, következményes körömleválással, a körömlemez megvastagodásával és sárgásbarna elszíneződéssel. A köröm-gombafertőzés különböző számú körmöt érinthet a kézen és/vagy a lábon. Ha valamennyi körmön észlelhető elváltozás, akkor valamilyen más körömbetegség lehetőségére kell gondolni. A köröm-gombafertőzés helyi kezelése önmagában nem elegendő, mivel a gyógyszerek (kenőcsök vagy ecsetelők) körömlemezbe hatolása nem kielégítő. Az esetek többségében szájon át adott gyógyszeres kezelésre van szükség.

A „napgomba”-fertőzés gyakori felszíni gombás bőrfertőzés, ovális alakú, finoman hámló sárgás-barnás foltokkal, melyek a törzs felső részén, felkarokon, nyakon, arcon helyezkednek el. Serdülőkön, fiatal felnőtteken, nyáron szembetűnő a „pigmenthiányos”, fehér foltos bőrtünet. Néha összefolyóak is lehetnek a tünetek és nagy bőrterületre kiterjedhetnek. A kezelés során az ecsetelők és kenőcsök használata legalább 3 hétig tartson, de kiterjedt esetekben szájon át adott gyógyszerekre is szükség lehet.

A sarjadzógomba okozta fertőzés (Candida-fertőzés) a bőr, vagy a nyálkahártya, ritkábban a belső szervek akut vagy krónikus gombás fertőzése. A Candida féleségek a leggyakoribb humán gombafertőzést okozó kórokozók. Ez a gomba rendszerint a szájüreg baktériumflórájának tagja, a gyomor-bélrendszernek és a hüvelynek lakója. Amennyiben a szervezet védekezőképességében változás áll be, a sarjadzógomba patogénné és invazívvá válhat. Ezt elősegíthetik bizonyos belső elválasztású-mirigybetegségek (pl. cukorbetegség), genetikai és rosszindulatú megbetegedések (pl. Down-kór, leukémia) és bizonyos gyógyszeres kezelések (pl. antibiotikumok, kortikoszteroidok). Az újszülöttek és csecsemők még éretlen immunrendszerűknek köszönhetően hajlamosabbak az ilyen fertőzésre, ami legtöbbször a szájnyálkahártyán, a pelenkával fedett területen és a hajlatokban alakul ki, a gyulladt szájnyálkahártyán és a nyelven fehéres-szürkés, letörölhető apró foltok képében. A fertőzés bekövetkezhet születéskor, a fertőzött szülőcsatornán való áthaladás közben, szoptatáskor az anya mellével, kezével való érintkezés következtében, vagy a cumisüveg nem megfelelő fertőtlenítése miatt. Enyhe tünetek esetén panaszmentes lehet a csecsemő, de a masszív fertőzés fájdalommal, etetési nehézséggel, hányinger-hányással is járhat. Gombaellenes ecsetelők hatásosak lehetnek a kezelés során, de makacs esetekben vagy immundefektusban szenvedő gyermekekben szájon át adott gyógyszeres kezelésre van szükség.

A fekete szőrős nyelv elnevezést a nyelv felszínének középső részén, kékes-feketeszínű finom szálacskákból álló képződményre alkalmazzák. Nagyobb gyermekekben antibiotikum adása idején fejlődik ki. Nagyon fontos a megfelelő szájhigiéne fenntartása, naponta két-három alkalommal a nyelv felszínének fogkrémmel és fogkefével történő bedörzsölése.

Sarjadzógomba okozta fertőzés lehet a szájzugban kialakuló gyulladás, kipálás, berepedés, pörkösödés is. A tünetek a szájzugban lévő nyállal, nedvességgel vannak összefüggésben és nem vitaminhiánnyal, de fogszabályozó, ajaknyalogatás is szerepet játszhatnak a kialakulásban. Kezelésében alapvetően fontos a provokáló tényezők kiiktatása, enyhe hatású kortikoszteroid és gombaellenes vagy antibakteriális kenőcsök használata.

Végezetül érdemes azt is tudni, hogy napjainkban az arcon, törzsön, végtagokon, ritkábban a hajas fejbőrön kialakult gombás bőrfertőzéseket nem ritkán tévesen valamilyen szteroid készítménnyel kezdik el kezelni, ezáltal maszkírozódik a fertőzés és egy nehezen azonosítható klinikai kép alakul ki. Kétségtelen, hogy a gyakori szteroid kezelést igénylő bőrfolyamatok között nem könnyű a ritkábban előforduló gombafertőzések felismerése. Nagyon fontos annak hangsúlyozása, hogy szakorvosi vizsgálattal és a különböző gomba vizsgálati módszerekkel a felmerülő kérdések nagy biztonsággal tisztázhatók.

Szerző:

Dr. Harangi Ferenc bőrgyógyász, osztályvezető főorvos