Orvosi

Gyermekkori lágyéksérv, vízsérv

A gyermekkori sérv teljesen másként jön létre, mint a felnőttkori változatok.

Kialakulásának oka fiúk esetében azzal függ össze, amikor a magzati élet végén leszállnak a herék a hasüregből a herezacskóba. Ilyenkor a hashártyát magukkal húzzák, nyújtják, amiből egy kis zsákocska alakul ki, mely normál körülmények között a lehúzódás kapuja (sérvkapu) bezáródik. Ha ez nem záródik be, lágyéksérv vagy vízsérv alakulhat ki.

A belső sérvkapu, lányok esetében is nyitva maradhat, melynek következtében náluk is kialakulhat a lágyéksérv.
Lágyéksérvnél (hernia ingunalis) az előbb említett kapu, azaz lejárati út a hasüregből kitágul és belekerülhet a bélkacs, lányoknál esetleg, a petefészek. Annak függvényében, hogy a lejárati út mely szakaszáig jut bele a hasüreg tartalma, nevezhetjük lágyéksérvnek vagy heresérvnek.

Heresérv esetén a járat egészen a heréig marad nyitva (ábra 1). Ez koraszülött babáknál gyakrabban fordul elő. Ilyenkor lágyéktáji duzzanat látható, mellyel orvoshoz kell fordulni, minél előbb, nehogy a sérv kizáródjon és a bél vagy a here, lányok esetében a petefészek elhaljon, mert azok maradandó károsodást szenvednek. Semmiképpen se próbáljuk meg a sérvtartalom visszahelyezését, ez mindenképp gyermeksebészi feladat. Kizáródásra utal, ha a duzzanat keménnyé és fájdalmassá válik.

A lágyéksérv csak műtéttel gyógyítható. A műtét általában választott időben, egy napos sebészet keretében végezhető, mely altatásban történik, végezhető klasszikus vagy laparoscopos módon. A műtét lényege az, hogy a sérvtömlőt leválasztjuk a környezetéről a belső sérvkapuig (hasfalig), majd ott lezárjuk és eltávolítjuk azt.

Ábra 1: a. normál anatómiai viszonyok, lezárt járattal, b. lágyéksérv, c. heresérv, a járat heréig nyitva maradt.

Vízsérv (hydrocele) esetén ugyanez a lejárati út csak oly mértékig marad nyitva, hogy a hasüregben normálisan termelődő kevéske folyadék lecsordogál ebbe a járatba.

A járat annyira szűk, hogy abba a hasüreg képletei nem férne bele, így csak folyadék található a lágyéktáji vagy a heretáji duzzanatban, feszülésben, mely lehet egyik vagy mindkét oldali és jellemzően fájdalmatlan (ábra 2). Gyakran a duzzanat reggelre leapadhat, akár meg is szűnhet. Ennek oka, hogy napközbeni játék, egyéb tevékenység alatt a gravitáció folyadékot présel ebbe a járatba, majd ez, az éjszaka folyamán felszívódik (közlekedő vízsérv).

Vízsérv esetében a műtét nem sürgős, mert gyakran előfordul, hogy ez a kicsi járat magától bezáródik és felszívódik a baba két-három éves koráig. Műtét csak ez az életkor után javasolt ebben az esetben. A műtét nagyban hasonlít a lágyéksérv műtétre, melynek a lényege, a folyadékgyülemet fenntartó zsák felszámolása. Ez történhet a zsák részleges vagy teljes kiirtásával, illetve a megnyitott zsák kifordításával is.

Ábra 2: a. Here vízsérv, b. lágyék vízsérv, c. közlekedő vízsérv.

Szerző:

Dr. Fathi Khaled Ph.D, gyermeksebész főorvos