Orvosi

Gyógyszerek, amiket a nyaralásra feltétlen vigyünk magunkkal.

Vége az óvodának/iskolának, indul a család nyaralni, esetleg már egy hónapokkal ezelőtt befizetett út előtt állunk egy (vagy több) kisgyermekkel.

Picit szorongunk…nehogy beteg legyen a gyerek! És ami végképp rémálom, mi történik, ha a nyaralás alatt betegszik meg? Menjünk haza? Bevállaljuk a kockázatot, hogy maradunk? Elmegyünk majd a helyi „ügyeletre”? Megnyugtató választ adni minderre képtelenség. A biztonságérzetünket azonban nagymértékben növelheti, ha a hosszabb-rövidebb út során magunkkal visszük azokat a gyógyszereket és egyéb készítményeket, melyek vészhelyzetben megoldást jelenthetnek.

Természetesen annak, akinek állandó gyógyszere van, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy azt magával vigye a nyaralásra is. Ezeken túl váratlan helyzetekben az alábbi gyógyszerek lehetnek segítségünkre.

Láz- és fájdalomcsillapítók

Talán a legfontosabb készítmények, amit egy nyaralásra vinnünk kell. Persze az ibuprofén és paracetamol származékokat recept nélkül is megvehetjük, de például a diclofenac (gyári nevén Cataflam) már receptköteles. Egy fajtát érdemes magunkkal vinni, azt, ami a leginkább bevált már korábban. Ha külföldön vagyunk és belázasodik a gyermek, de nem vittünk magunkkal lázcsillapítót a helyi patikában biztosan megértik a hatóanyag neveket (kérjünk ibuprofént vagy paracetamolt), míg a gyári nevek országonként változhatnak.

Napégés

Ha jó az idő, nem lázas senki, sokat lehet fürdeni, óhatatlanul előfordul, hogy megégünk a napon. Napjainkban – köszönhető a napégés következményeit mutató kampányoknak/reklámoknak – a napszúrás egyre ritkábban fordul elő. Használjuk a kalapokat, kendőket, sapkákat, napernyőket és a naptejeket! Enyhébb égési sebek, szerencsére csak kis felületen azért keletkezhetnek, ilyenkor jó, ha van kéznél Panthenol vagy aloe vera tartalmú spray. Ezeket a legtöbb drogériában be tudjuk szerezni. Fontos a bőséges folyadékbevitel, a fájdalomcsillapítás. Egy komolyabb napszúrás akár hányással is járhat, ezzel kapcsolatosan az alábbi pontban nyilatkozunk.

Hányás

Talán a legkellemetlenebb tünet a hányás, hiszen ez veszélybe sodorhatja a gyermek amúgy is kényes egyensúlyban lévő folyadékháztartását. Hányást követően várjunk egy órát a folyadékpótlással. Ha szerencsénk van, akkor megnyugszik a gyermek gyomra és kortyonként elkezdhetjük újra az itatását. Fontos, hogy ne szénsavas és ne rostos itallal kínáljuk. Negyed óránként egy-egy kortyot kaphat, ha már 2-3 decilitert megivott így és nem hányt, akkor adhatunk egyszerre 1-1 decilitert. Anyatejes babák esetén, ha a hányások miatt az anya nem tud szoptatni érdemes a patikában kapható úgynevezett rehidráló készítményeket adni. Ha korábban már hatékonyan alkalmaztuk a daedalont vagy daedalonettát akkor érdemes magunkkal vinni és kipróbálni. Fontos megemlíteni, hogy állandósuló hányások, nagyfokú aluszékonyság, csökkenő vizeletmennyiség, lepedékes nyelv esetén nem érdemes húzni az időt, hanem mihamarabb fel kell keresni a helyi ügyeletet, mert a kiszáradás elkerülése érdekében infúziós kezelés is szükségessé válhat.

Hasmenés

A hányással sokszor hasmenés is együtt jár, melyet a nyári melegben legtöbbször ételfertőzéssel kaphatunk el. Ha bőségesen tudjuk itatni a gyermeket, akkor a hasmenés talán egyszerűen megoldható probléma. Elhúzódó panaszok esetén csipet konyhasót téve az italba a sópótlásról is gondoskodhatunk. Probiotikumot bármelyik patikába kaphatunk, ha külföldre megyünk talán érdemes magunkkal vinni. Ma már kevesen gondolnak rá, de nagyon hatékony a széntabletta. Mivel megköti a méreg anyagokat, bajt nem csinálhatunk vele, ha adjuk. Akár csecsemők is kaphatják (összetörve, cumisüvegben, tápszerben feloldva) 3×1 tablettát/kapszulát naponta. Íze közömbös, így csak arra kell figyelni, hogy ne boruljon ki, mert megfogja az összes szövetet, amivel érintkezik!

Bőrfertőtlenítő

Egy totyogó kisded, vagy egy vakmerő óvodás esetében szinte bármikor számíthatunk egy-egy kisebb balesetre, sérülésre. Célszerű valamilyen fertőtlenítőt magunkkal vinni, lehet az jódtartalmú vagy hidrogén-peroxidot tartalmazó készítmény. Először folyó vízzel mossuk le a sebet, ez a nagyobb szennyeződéseket ki fogja mosni belőle. Majd egy vattacsomóra/papírzsebkendőre öntsünk a fertőtlenítőt. Arra figyeljünk, hogy a fertőtlenítés során mindig a seb közepe felől, körkörös mozdulatokkal, de mindig kifelé takarítsuk ki a sebet. Érdemes 3-4 alkalommal ezt a tisztító folyamatot egy-egy új vattapamaccsal megismételnünk.

Kiütés

Nyáron a szúnyog és egyéb rovarinvázióval elszaporodnak a kiütések. Régen szinte minden édesanya neszeszerében ott volt egy ampulla kálcium, amit ilyen esetekben megitatott a gyermekkel. Klasszikus magyar „találmány” a kálcium allergiás panaszokban való alkalmazása, de sajnos bebizonyosodott, hogy abszolút hatástalan, így teljesen felesleges magunkkal vinnünk! Aminek viszont hasznát vehetnénk az antihisztamin származékok, mint a Fenistil (csepp vagy kenőcs). A kenőcsöt recept nélkül is megvehetjük, segíteni fog a viszketések kivédésében.

Antibiotikum

Pusztán azért, hogy (hamis) biztonságban érezzük magukat felesleges egy antibiotikumot magunkkal vinnünk. A legtöbb lázas betegség vírusos fertőzés következménye, amire az antibiotikum nem jó. Ugyanakkor azt eldönteni, hogy egy-egy bakteriális fertőzésre milyen antibiotikumot adjunk a gyermekorvos feladata.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy tudásunkat, erőnket meghaladja egy adott helyzet megoldása vagy betegség ellátása, vagy eddig nem tapasztalt tünetekkel találkozunk, érdemes felkeresnünk a helyi ügyeletet.

Szerző:

Dr. Rózsai Barnabás gyermekgyógyász szakorvos