Orvosi

Köhögés gyermekkorban

A köhögés az egyik leggyakoribb ok amiért a gyermekeket orvosi vizsgálatra viszik, bár ez a tünet legtöbbször gyakori, ismert betegséghez társul és előbb-utóbb megszűnik, ennek ellenére, ha elhúzódik és nem javul speciális vizsgálatokra is szükség lehet.

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikróbáktól, idegentestektől. Ám a tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg. Ha 1 hétnél tovább eltart, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni.

A köhögés lehetséges okai:

1.) Légzőszervi okok:

A köhögés hátterében leggyakrabban a légutak gyulladásos betegségei állnak. Ez lehet torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőhurut vagy tüdőgyulladás is. Ha elhúzódik a köhögés, keresnünk kell: allergiás okokat, asthmát, de jusson eszünkbe esetleg az idegentest félrenyelés is!

2.) Emésztőszervi okok:

A visszatérő vagy elhúzódó köhögés egyik oka lehet a ma már a gyermekeknél is “népbetegségnek” számító refluxbetegség is, amikor a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, majd a légcsőbe jut, és ott a légutakat irritálja és köhögést vált ki. Ez különösen jellemző lehet éjszaka, amikor a vízszintes testhelyzet miatt fizikailag kedvező helyzet alakul ki a savas reflux számára. Ilyenkor savcsökkentők adása a köhögést is megszünteti.

Az orvos számára fontos a szülő részéről, ha megfigyelik a gyermek köhögésének a jellegét, mely lehet váladékos (hurutos), száraz (ingerszerű), rohamokban jelentkező, kutyaugatásszerű pl. gégegyulladásban.
Fontos megfigyelni továbbá azt is, hogy nincs-e a belégzésben, illetve kilégzésben valami rendellenes. Ha pl. megnyúlik a belégzés, általában a légzés hangossá válik (stridoros lesz). Asthmaticus hörghurutban inkább a kilégzés hossza nyúlik meg, ilyenkor sípoló hangokat hallhatunk.

Milyen kezelést alkalmazhat a szülő a köhögés jelentkezése esetén?

  • Váladékoldók egész sora kapható a gyógyszertárakban recept nélkül: pl Ambroxol, Mucopront, Sinupret, ACC, Fluimucil, de nagyon jó váladékoldó hatása van a Salvus vizes inhalálásnak is. (Ha a gyermek hány is, akkor addig nem adunk váladékoldót, mert az hányingert, hányást okozhat!)
  • Köhögéscsillapítók adását nem javasoljuk, maximum éjszakára, hogy a gyermek alvását a köhögés ne zavarja.
  • Megjegyzendő még az is, hogy csecsemőknek 6 hónapos kor alatt váladékoldó adása szintén nem javasolt a szűk légutak miatt!
  • Ha a gyermek ismert allergiás és azért köhög, az allergia gyógyszer adagját átmenetileg megemelhetjük.
  • Ha a gyermek ismert asthmás beteg feltétlenül kaphat inhalatív hörgőtágítót (Ventolin) illetve inhalatív gyulladáscsökkentőt is (pl.Flixotide).

Végül azokra a helyzetekre szeretném a figyelmet felhívni, amikor feltétlenül és sürgősen orvoshoz kell fordulni a szülőnek köhögés esetén:

1.) ha a köhögés 1 hétnél tovább tart, mert ilyenkor már krónikus köhögésről beszélünk (kivizsgálandó!),
2.) ha a köhögést vér felköhögése is kíséri,
3.) ha a köhögés jellege ugatós, mert ilyenkor gégegyulladás áll fenn és ez a légutak hirtelen elzáródásával járhat,
4.) ha a szülő idegentest félrenyelés lehetőségére gondol,
5.) ha magas láz, elesettség, nehézlégzés, nyögés, sípoló hangok kísérik, valamint ha a légzés szaporábbnak tűnik ill. a bőrszín is megváltozik.

Összefoglalva:
A köhögés gyermekkorban is mindig figyelemfelhívó tünet. Legtöbbször ártalmatlan jelenség és akár magától is elmúlik. Legtöbbször a légutak gyulladásos betegségei okozzák, ám ha 1 hétnél tovább tart, szükséges orvosi vizsgálat és a kiváltó okok keresése.

Szerző:

Dr. Szabó-Nemes Judit gyermektüdőgyógyász főorvos