Orvosi

Projekt bemutató

Koraszülött Mentor Program a dél-dunántúli régióban

A Pécsi Gyermekklinikán működő Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány 2004 óta végzi a dél-dunántúli régióban a koraszülöttek mentését és őrzött szállítását. A koraszülöttek családját segítő tevékenységünket 2017-ben jelentősen kiterjesztettük, amikor Mentor Programot indítottunk számukra.
Ehhez 576.982.864 forintot nyertünk az EFOP-1.2.10-16-2016-00001 azonosító számú, Mentorprogram létrehozása a dél-dunántúli régióban című pályázattal a Széchenyi2020 Program keretében. A projekt 100%-os támogatottságú.

A projekt keretében 20 mentort képeztünk, akik védőnőként több éves tapasztalattal rendelkeznek. Ők kapcsolatot tartanak a koraszülöttek családja és a velük foglalkozó szakemberek (orvosok, a korai fejlesztés munkatársai, stb.) között. Segítségükkel a családok hatékonyabban tudják igénybe venni azokat az ellátásokat, amelyek a koraszülöttek egészséges fejlődésének előmozdítását szolgálják. A mentorok járásonkénti elosztásban végzik a tevékenységüket. A dél-dunántúli régióban, Baranya, Somogy és Tolna megyében három év alatt valósul meg a program, további öt éves fenntartással.

A programok lebonyolítására három mentorházat alakítottunk ki, Pécsett (PTE Gyermekgyógyászati Klinika), Kaposváron (Napsugár Központ), és Szekszárdon (Balassa János Kórház). Együttműködünk ezekkel az egészségügyi intézményekkel, de a korai fejlesztők munkatársaival és más civil szervezetekkel is. Partnerünk Pécsen az „Ők is a mi gyermekeink Alapítvány a sérült gyermekekért”, Kaposváron a „Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete”, Szekszárdon a „CSIGA – BIGA Mozgás- és képességfejlesztő Alapítvány”.


A Mentor Program során fejlesztő játékokat, orvosi berendezéseket vásárolunk, légzésfigyelő és csecsemőmérleg kölcsönzésével segítjük a koraszülöttek szüleit. A programba bárki jelentkezhet, akinek koraszülött gyermeke 2010. január 1-je után született és a dél-dunántúli régióban van a lakóhelye. A www.koraszulottmentor.hu oldalon lehet jelentkezni néhány adat kitöltésével. Ezt követően az illetékes mentor felveszi a kapcsolatot a családdal és segítséget nyújt igénybe venni a szolgáltatásokat, tanácsot ad. Programjainkról a www.koraszulottmentor.hu oldalon tájékozódhat, ahol szakembereinek válaszolnak a szülők kérdéseire és számos érdekes cikket és információt is megtalál.  Mindhárom megyében havonta egyszer bemutatjuk a szülőknek azokat a készségfejlesztő játékokat, amelyek segítségével fejleszthetik gyermeküket. Speciális terápiára jöhetnek a kicsik, ahol lovas- vagy kutyás foglalkozáson, játékos-zenés terápián vehetnek részt. A régió koraszülöttekkel foglalkozó orvosainak workshopok keretében tartunk havonta speciális továbbképzést. Mindhárom megyében havonta rendezünk programokat az érdeklődő szülők, egyetemi hallgatók, szakemberek számára a koraszülötteket érintő témákban. Szakmai konferenciáinkon megismertetjük az érdeklődőket a koraszülöttekkel kapcsolatos kutatások újdonságaival.

Dr. Nagy Éva
projekt menedzser